Cum aleg usile de interior si de intrare?
Daca porniti in cautarea unei usi de interior trebuie sa stiti ca pe piata din Romania sunt cateva tipuri de usi de provenienta atat interna cat si straina. Exista avantaje dar si dezavantaje ale acestor usi, analizand pe scurt tehnologia de fabricatie, materialul,calitatea,rezistenta si nu in ultimul rand pretul. Usa celulara furniruita are in interior hartie celulara ,rama din MDF sau panel si avand fete din MDF acoperite cu furnir. Avantajul usii celulare furniruite este de ordin esthetic si daca se foloseste in constructia acesteia ca structura de rezistenta panelul este o usa foarte solida. Este o usa usoara , rezistenta la zgarieturi si se poate retusa cu o ceara speciala daca din greseala este lovita .Pretul unei usi furniruite este unul mediu dar rezultatul este exceptional.
Usa din tablii este plina: lemn masiv sau panel, cu model realizat din tablii de panel, acestora li se va aplica un strat de furnir. Ca pret se situeaza in partea superioara, este o usa fiabila, rezistenta si usor de intretinut.
La modul general, cei care-si doresc o usa de intrare sigura vor sa-si cumpere o usa metalica. Datorita lipsei de informare si a inexistentei reglementarilor din domeniu, clientul roman este o victima sigura atunci cand este pus in situatia sa achizitioneze un asemenea produs. Majoritatea clientilor, neavizati, confunda sintagma de “usa metalica” cu notiunea sigurantei in sine cand este vorba despre usi metalice si considera ca usa oferita daca este metalica este si antiefractie.
Nu toate usile metalice sunt usi ANTIEFRACTIE. Din acest punct de vedere, usile metalice se impart in categorii de siguranta diferite, printre care amintim : usi de medie siguranta, usi de inalta siguranta si usi antiefractie. Ar mai fi categoria usilor “speciale” :usile rezistente la incendiu, explozie, gaze toxice sau usile anti-glont, antitero si antipanica. Este recomandabil sa alegeti o usa de “marca”, consacrată pe piata international precum Oikos , Gardesa ;nu veti avea problem in viitor.
La alegerea unei usi metalice trebuie sa aveti in vedere nivelul de siguranta oferit, rezistenta la coroziune, izolatia termica si fonica, etanseitatea foii de usa pe toc, fiabilitatea sistemului de inchidere, natura finisajului, instalarea tocului in zidarie, serviciile si garantiile oferite de furnizor etc. Un aspect foarte important este legat de tipul de cheie si cilindru. Cele mai sigure sisteme sunt cele asistate de cheie cu cod si amprenta dubla, cheie ce nu poate fi copiata si cilindri cu pini concentrici rezistenti la gaurire si/sau rupere; asa numitul cilindru cu “pini din titan” in tehnologie “pin to pin”.
Usile antiefractie au sisteme de inchidere protejate cu silduri speciale, blindaje pe cilindru, pastila anti-perforare, inchidere centralizata si cheie necopiabila. Marcile de usi antiefractie comercializate pe piata interna sunt putine ca prezenta si se pot numara pe degetele de la o mana.
Toate usile metalice fac condens pe timp de iarna si daca nu sunt zincate termic in timp relativ scurt se deterioreaza prin coroziune sub actiunea ruginei. Finisajul (design-ul) usilor metalice de calitate este realizat cu panouri decorative din lemn cu furnir natural si tratate sa reziste la umiditate.
Sub aspectul izolatiei termice si fonice, panoul unei usi de calitate trebuie sa fie umplut cu placi din vata minerala presata…
Un toc fixat in perete prin gaurirea acestuia este o solutie lipsita de finete si eleganta.
Nu confundati “usa antiefractie” cu “usa de inalta siguranta”! Usa de “inalta siguranta” este o usa care are mai multe puncte de inchidere, dar este vulnerabila la sistemul de inchidere, implicit la cilindrul care nu este protejat corespunzator. Un spargator profesionist cunoaste diferenta.
Daca sunteti in cautarea unei usi metalice sigure si incercati sa obtineti informatii despre aceasta cu ajutorul motoarelor de cautare din Internet, cand introduceti cuvintele cheie tastati “usi antiefractie”.